Waarom lukt het je niet om de juiste inspiratie te vinden? Waar haal jij je inspiratie vandaan? Sommige mensen zeggen wel eens dat ze totaal geen inspiratie hebben. Dat is vreemd want dat betekent in feite dat je dood bent of stervende. Inspiratie is officieel gezien inademen en expiratie is uitademen. Onthoud dit, want het heeft alles te maken met waar ik het over wil hebben. Kun zoeken naar inspiratie trainen en beoefenen? Ja, en wel in 6 stappen.
In mijn volgende video leg ik alles haarfijn uit. Wil je niet de video bekijken, dan staat een uittreksel hieronder.
Uittreksel van de video
Sommige aspirant schrijvers vragen mij wel eens waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Wat ik nu ga zeggen klinkt misschien verwaand, maar die vraag zou je als auteur eigenlijk niet moeten stellen. Zo wel, dan zou je jezelf moeten afvragen of je wel schrijver wilt zijn. Mis je het sprankje van creativiteit of de bevlogenheid om iets eigenzinnigs te willen doen, dan moet je denk ik een andere hobby kiezen.
Maar laten we aan de slag gaan met de inspiratie. Ik heb straks een aantal stappen die je kunt zetten om tot goede inspiratie te komen. En daarna tips en inspiratiebronnen om je op weg te helpen.
Feit: inspiratie staat niet op zichzelf, het is een gevolg van
Die ademhaling waar ik het over had is het feit dat je behoefte hebt aan adem, een gevolg van de uitademing. Zo is het ook met de inspiratie die jij zoekt voor jouw aanstaande boek. Je weet dus al dat je een boek wilt gaan schrijven. En misschien heb je al een basis aan onderzoek gedaan. Sterker nog, zonder die basis zal het zoeken naar inspiratie niet werken.
Archimedes met de kroon
Je kent wellicht het verhaal. Hij moest het volume ervan bepalen en dat idee kreeg hij zodra hij in bad ging liggen. Het bad stroomde over en het overstromende water gaf het volume aan. Dus ook Archimedes zat al met een bepaalde vraag in zijn bad. Zo niet, dan was hij wellicht boos geworden de dienstmeid omdat het bad veel te vol was.
Oorzaak en gevolg
Als je rondloopt zonder een basale vraag, dan zal elke vorm van inspiratie aan je voorbijvliegen. Want de noodzaak is er niet om het op te vangen. Dus kijk eerste naar de basis en ga aan de slag met één enkele vraag, zoals: wat waren de gevolgen van de overstroming in Zeeland, hoe was het om ondergedoken te zitten tijdens de oorlog, hoe versla je een draak, wat voor waarde heeft goud in de ruimte, is er leven op mars, etc. (Voor meer ideeën, zie mijn schrijfprompts)
Dan ben je er nog niet
Laten we nog eens kijken naar die ademteug – inspiratie. Je ademt in, maar waar gaat dat heen? Waar besteed je het aan? Wat heeft er belang bij? Dus je hebt een basis waar een belangrijke vraag uit voortkomt. Vervolgens ga je op zoek naar inspiratie, maar dan? Ook als je vervolgens niet begrijpt wat je ermee moet doen, dan heeft het zoeken naar inspiratie geen zin. Je wilt op een gegeven moment gewoon weten of je project voldoende gevuld is met de nodige feiten.
Goed, de basis is gelegd
Je gaat op pad. Waar komt de inspiratie dan vandaan? Het antwoord is simpel – overal. Het is om je heen en het zit in alles. Maar geloof mij, met een goede basis in je achterhoofd zal inspiratie op elk gewenst moment binnenfloepen. Als schrijver zou je overal iets in moeten zien: een probleem, een mooi karakter, een spannende gebeurtenis, een draai aan de werkelijkheid. Even zo belangrijk zijn de stappen erna, hoe vorm je het gegeven om tot iets wat geschikt is voor jouw verhaal?
Nu wil je op zoek naar inspiratie in 6 stappen. Ik heb ze hier voor je opgesomd.
Stap 1: Waar zoek je eigenlijk inspiratie voor? Leg eerst maar eens een fundering en kijk welke belangrijke vragen zich voordoen.
Stap 2: Ga nu staan en adem in zoals het hoort. Ontspan de middenrif en adem eens lekker diep met de buikademhaling in. Ik zie je lachen, maar zonder adem ga je dood. Met goede adem krijgt je brein dat wat het nodig heeft.
Stap 3: Nu je je vraag helder hebt, kun je gericht zoeken naar inspiratie. Ga voor een goed karakter naar een plek waar veel mensen zijn en observeer hen. Ga voor een setting naar buiten en fantaseer erop los. Lees kranten en magazines voor verhaalinspiratie.
De schatkamer van Dizary ligt op je te wachten
Stap 4: Zodra je inspiratie tegen het lijf loopt, moet je het overlaten aan je intuïtie. Die geeft er een geheel eigen draai aan zodat het gaat passen in jouw project.
Stap 5: Pas je inspiratie toe op je project. Vul zaken aan. Als er iets ontbreekt, ga dan nog meer opzoek naar inspiratie.
Stap 6: Dit is de meest lastige stap, maar zeker niet onmogelijk. Als je een hoop puzzelstukjes voor je project compleet hebt, zorg er dan voor dat je een speciale draai geeft zodat het iets origineels krijgt – innovatief.
Je zit vast?
Als je geen inspiratie kunt vinden, dan treed je meestal niet ver genoeg buiten je veilige zone. Dan zit je vast in een patroon van dagelijks denken en leven. Je vermijdt fouten, zoals gebruikelijk. Doorbreek dit door iets te doen waarmee je jezelf verrast. Het is wel een kwestie van oefenen, het zal niet meteen lukken. Forceer het tot voorbij het punt dat je er gek van wordt. Dan heb je tenminste weer een grens verlegd.
Stel, je kan geen inspiratie voor een verhaal vinden?
Vraag jezelf dan af; wat voor verhaal zoek ik dan? Bepaal eerst waar het mogelijk over zou kunnen gaan. Zoals: de 2e wereldoorlog, magie, draken, moordzaak etc. Als je dat al niet hebt, stop dan gewoon.
Nu heb ik je 6 stappen gegeven. Realiseer je dus dat inspiratie niet op zichzelf staat.
Nog even in het kort – inspiratie kun je versterken door:
- kleine stappen te nemen. Zoek per onderwerp naar inspiratie.
- niet meteen te focussen op dat het goed moet zijn of op succes.
- fouten te maken. De mooiste momenten ontstaan uit dingen die niet goed zijn.
- zo nieuwsgierig te zijn als een kind. Til bij wijze van spreke elke steen op die je tegenkomt. Laat jezelf verrassen.
- jezelf te omgeven door kinderen. Als volwassenen heb je 80% van je verbeeldingskracht verloren.
- jezelf bewust te zijn van kleine veranderingen, die jij wellicht alleen opmerkt. Dat zal jouw verhaal uniek maken.
- heel geduldig te zijn.
- altijd verbonden te blijven met de basis en de vragen die daaruit voortkomen.
Inspiratiebronnen
Ik wil hier volgende keer dieper op ingaan. Dit zijn alvast een aantal bronnen waar je uit kunt putten.
- Sociale of maatschappelijke problemen
- Gedichten of andere literatuur
- De natuur of schepping
- De liefde, leven en dood
- De seizoenen
- Geschiedenis, mythen, sagen of legendes
- Kunststromingen
Hier laat ik het bij. Succes met je zoektocht naar inspiratie.
(Meer over inspiratiebron op Wikipedia)