Schrijven is visualiseren

geplaatst in: Exclusief | 0

WORKSHOP – Het internet is een heerlijke visuele jungle en daar zit altijd wel iets tussen wat je kan inspireren. Lekker makkelijk om op insta of pinterest naar afbeeldingen te gaan zoeken, toch? En je kan ook oneindig lang blijven scrollen, er komt altijd wel iets nieuws voorbij. Maar is dat nou werkelijk inspiratie of gewoon vervulling van dingen die je eigenlijk al wist?

Weet je dat jouw verhaal al in je hoofd zit? Die eigen creatie, is misschien al jaren aan het groeien en moet er op zeker moment uit. Dat verhaal is helemaal volgens jouw chemie ontstaan, jouw unieke proces in je hoofd. Al die bijzonder linkjes zijn al gelegd en gaan straks op papier iets moois worden.

Feit: jouw verhaal zit al in je hoofd

Ga je er van buitenaf allemaal info van bijvoorbeeld het internet aan toevoegen, dan kan dat soms helpen. Maar jouw creatieve synapsen worden er niet door aan het werk gezet. Inspiratie van internet zorgt misschien voor de visualisatie van iets. Er zal altijd wel iets voorbijkomen waarvan je zoiets hebt van: ja, dat is wat ik voor me zie. Het enige wat je dan doet is de link leggen met het elementen uit je verhaal wat al lang in je hoofd zit. Beter is het om visualisaties te gebruiken om je verhaal tot stand te brengen.

Pure creatie helemaal vanuit jou zelf. Daar gaat het om. Er zit meer in jezelf dan je denkt.

Ik doe dat op mijn vrije dag. Dan blijf ik lang in bed liggen, met de gordijnen en het raam open. Zo kan ik de wind horen, en de vogeltjes en de zon die naar binnen schijnt. Dan luister ik naar dat verhaal in mijn hoofd. Op dat soort momenten van totale ontspanning komt bij mij mijn verhaal naar buiten. Anderen komen in deze flow als ze onder de douche staan of in de tuin liggen. Whatever. Sommigen noemen het inspiratie zoeken. Maar wat je eigenlijk doet is naar je verhaal luisteren in je hoofd.

En dan?
Ga visualiseren. Zet die deur open en laat je verhaal naar buiten komen. Maar dat gaat niet altijd zo eenvoudig.

Het visueel maken van je verhaal helpt niet alleen met het organiseren van je ideeën, maar kan je ook nieuwe inspiratie geven door verbindingen en patronen te laten zien die je eerder niet had opgemerkt. Het visualiseren van een verhaal of schrijfproject kan op verschillende manieren helpen om structuur, thema’s en personages beter te begrijpen. Hier zijn een paar creatieve technieken om een verhaal visueel voor te stellen. Deze heb ik voor het gemak opgedeeld in de volgende 3 hoofdstukken:

  1. Verhaalstructuur
  2. Karakterontwikkeling
  3. World building

1. Verhaalstructuur

Wat zijn de manieren om jouw verhaalstructuur te visualiseren en om daar inzicht in te krijgen?

1.1 Plotlijn
1.2 Mindmap
1.3 Post-it scene

1.1 Plotlijn / Verhaallijn op een Tijdlijn
Door je verhaal op een tijdlijn te plaatsen, kun je zien hoe gebeurtenissen zich over tijd ontwikkelen en elkaar beïnvloeden.

Hoe te gebruiken
Teken een lange horizontale lijn die de tijd vertegenwoordigt. Markeer belangrijke gebeurtenissen of mijlpalen zoals introducties, conflicten, hoogtepunten en de afloop. Je kunt verschillende kleuren gebruiken voor subplots of personagebogen.

  • Verhaallijn
  • Hoogtepunt vs. dieptepunt
  • Actie vs. rust

Lees ook mijn uitgebreide workshop over dit onderwerk via deze LINK.
https://www.dizary.nl/creatief-schrijven-4-visualiseren/

1.2 Mindmap
Een mindmap is een visueel diagram dat begint met het centrale thema of de hoofdvraag van je verhaal, van waaruit vertakkingen ontstaan naar personages, verhaallijnen, conflicten en thema’s.

Hoe te gebruiken
Schrijf de kern van je verhaal in het midden van een groot papier. Trek lijnen naar subonderwerpen zoals ‘hoofdpersonages’, ‘setting’, ‘conflict’, en voeg steeds meer details toe. Het helpt om verbindingen tussen elementen te ontdekken.

Inzicht: je zult diepere lagen van je verhaal gaan ontdekken.

1.3 Post-it Scenes
Post-its zijn een flexibele manier om scènes te organiseren en snel veranderingen in de volgorde aan te brengen.

Hoe te gebruiken
Schrijf scènes of belangrijke momenten op afzonderlijke post-its en plak ze op een muur of bord. Je kunt ze verplaatsen en de volgorde aanpassen totdat het narratief logisch aanvoelt.

Inzicht: je zult wellicht een creatiever of spannender verhaalverloop krijgt.

DE SCHATKAMER VAN DIZARY LIGT OP JE TE WACHTEN

2. Karakter ontwikkeling

Visualiseren kan je helpen om inzicht te krijgen in het doen en laten van jouw karakters. Je hoeft geen sprekende tekening van jouw hoofdrolspeler te maken. Nee, het gaat om bijvoorbeeld de eigenschappen, relaties of emoties.

2.1 Relatieschema
2.2 Karakter mindmap
2.3 Emotionele bogen van jouw personages

2.1 Relatieschema
Een relatieschema laat zien hoe de personages in je verhaal met elkaar verbonden zijn en welke dynamieken ertussen bestaan.

Hoe te gebruiken
Plaats de namen van je personages op een vel papier en teken lijnen die hun relaties aangeven, zoals ‘vijanden’, ‘vrienden’, ‘familie’ of ‘bondgenoten’. Dit helpt om te begrijpen hoe de verhaallijnen elkaar kruisen. Schiet per ongeluk eens uit tijdens het trekken van die lijnen en kijk dan eens welke onverwachte relaties er gaan ontstaan.

Inzicht: zijn de onderlinge relaties net te complex? Dat kan een lezer verwarren.

ORIGIN STORY van DIZARY – Jalvin Trilogie

Jalvin en het zwijgen van de Wold. Boek 3. Project Dizary. Patrick Berkhof

2.2 Karakter Mindmap
Een moodboard is een collage van afbeeldingen, kleuren en woorden die het gevoel van een bepaald personage, setting of thema overbrengen.

Hoe te gebruiken
Zet de naam van jouw personage in het midden van je vel papier. Schrijf daaromheen als een wolk allemaal kreten zoals: eten, kleding, muziek, hobby’s etc. Dit kan helpen bij het helderkrijgen van het doen en laten van je personage.

Inzicht: een dieper beeld van jouw karakter waardoor je straks minder ‘tell’ en meer ‘show’ van de gedragingen in je verhaal kunt verwerken.

2.3 Emotionele Bogen van Personages
Dit is een manier om de emotionele ontwikkeling van je personages te volgen gedurende het verhaal.

Hoe te gebruiken
Teken een lijn voor elk hoofdpersonage en markeer belangrijke emotionele momenten, zoals nederlagen of overwinningen. Dit geeft inzicht in hoe hun emoties veranderen door het verhaal heen.

Inzicht: nu kan je zien of je personage niet te veel ups en downs ervaart. Hou het in balans.

HILARISCHE KINDERBOEKEN – De Turfheksen reeks

de Turfheksen, Marieke Frankema. J. Sharpe, Sebastiaan Smits. Patrick Berkhof. Storytellers. Kronieken van de Wildernis

3.World building

Over worldbuilding alleen kan ik boeken vol schrijven. Dus dat doe ik nu even niet. Ik heb twee simpele visualisaties die je kunnen helpen om jouw verhaalwereld helder te krijgen.

3.1 Locatiekaart
3.2 Symbolische representatie

3.1 Locatiekaart
Als je verhaal op meerdere plaatsen speelt, kan een fysieke kaart van de wereld of de steden in je verhaal je helpen om de logistiek van je verhaal te plannen.

Hoe te gebruiken
Teken een kaart van de fictieve wereld of stad waar je verhaal zich afspeelt. Plaats belangrijke locaties zoals huizen, steden of landen en beschrijf waar gebeurtenissen plaatsvinden.

3.2 Symbolische Representatie
Soms kan het helpen om symbolen te gebruiken om de thema’s van je verhaal te verbeelden. Gebruik symbolen om abstracte concepten te vertegenwoordigen, zoals een zon voor hoop, een ketting voor beperking, of een boom voor groei. Dit kan een creatieve manier zijn om thema’s visueel te maken.

Hoe te gebruiken
Zoek niet op internet, maar teken zelf eens een paar symbolen op papier en besluit wat ze voor jou betekenen. Kijk dan of deze symbolen van toepassing kunnen zijn op een persoon of een groep mensen uit jouw verhaal.

DOWNLOAD GRATIS – Verhaal ideeënboekjes

NaNoWriMo ideeën, inspiratie, voorbeeld

alle boeken van project dizary

Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.