Je hoeft jouw wereldbouw natuurlijk niet te beperken tot woorden. Als je probeert je wereld te visualiseren, dan zal je dat ook veel inzichten geven. Laat ik aan de hand van een aantal visualisaties duidelijk maken wat je nog meer met wereldbouw kan doen.
In de volgende voorbeelden teken ik de verhaalwereld steeds als een bol. Maar die bol kan van alles vertegenwoordigen: een volledige planeet, een continent, stad, dorp of misschien zelfs alleen een huis. Een verhaalwereld hoeft helemaal geen statisch geheel te zijn. Sterker nog. Als je jouw verhaalwereld meer gaat beschouwen als een personage dat leeft en beweegt, dan zal je dat wellicht nog veel meer inspiratie verschaffen.
Een wereld in beweging
Je kan jouw wereld misschien zien als iets wat in beweging is. Werelden die elkaar aantrekken of afstoten. In het volgende voorbeeld zie je twee werelden die naar elkaar toe bewegen. Je kan dit voor je zien als twee planeten. Maar wellicht ook als twee eilanden die door een vreemd natuurfenomeen naar elkaar toe bewegen. Wat gebeurt er met de bewoners zodra dit gebeurt? Moeten ze zich beschermen of zijn ze nieuwsgierig en gaan ze op ontdekkingstocht in die nieuwe wereld?
Gecombineerde Wereld
Wat bij fantasy altijd leuk werkt is een wereld in een wereld. Denk aan Harry Potter die een magische wereld mag betreden als tovenaarsleerling. Een personage kan die wereld vanuit hun eigen wereld betreden. Maar het kan natuurlijk ook andersom. Een personage van een altijd verborgen wereld ontdekt dat er buiten nog een ‘mooiere’ wereld is. Als je bijvoorbeeld al jaren in een bunker leeft en geen idee hebt van de wereld erbuiten. Zoom eens in op de verschillen en kijk wat een personage verschillend maakt in beide gevallen.
Overlappen
Stel jouw verhaalwereld overlapt met die van een ander. Wat gebeurt er op die overlapping? Is daar wel een wereld of alleen maar een kloof? Of misschien alleen duisternis zoals in de boeken van Leigh Bardugo – Shadow and bone.
Meerdere werelden
Wat als er meerdere werelden naast elkaar liggen. Wie zijn de vrienden of vijanden? Wie trekt aan, wie stoot af? Of stel je een kring van werelden voor. Je kan daarbij alleen via de buitenste ring rondreizen. Behalve jouw hoofdpersonage, die een geheime weg heeft ontdekt.
Groot vs. klein
Je kan een verhaalwereld ook voor je zien als groot vs. klein. Is die grote wereld dan oppermachtig? Of weet die kleine wereld zich keek op keer weer te verdedigen? Dit is uiteraard het voorbeeld van Asterix en Obelix. Het kleine dorpje van de Galliërs die het steeds weer opnemen tegen de Romeinen.
Visualiseer
Dus probeer jouw verhaalwereld ook eens als een vorm voor je te zien. Speel met die vorm. Plaats er vormen bij, zet ze in beweging. Zodra jouw personage hier een grens over moet dan heb je in feite al een conflict.
Succes met schrijven.