leonardo da vinci lives komt weer tot leven in dizary 2

Leonardo Da Vinci komt weer tot leven

geplaatst in: Dizary 2, Nieuws | 0

2 mei 1519 overleed hij. 500 jaar na zijn dood wek ik deze genie weer tot leven in mijn 2e boek. Hij was ontdekker van alles. Zijn brein moest haast uit elkaar hebben geknalt van de inspiratie. We zien zijn werk als vooruitstrevend en grensverleggend. En samen met zijn grimmige controversiële kant is hij een geweldig karakter voor mijn verhaal.

Leonardo Da Vinci 1452- 1519

Zijn nalatenschap is groot en iedereen heeft in zijn leven beslist een keer iets van zijn werk voorbij zien komen. Zijn schilderijen hangen in musea over de hele wereld. Hij was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.

Hij hield zich bezig met alles wat hem boeide en waar hij zijn creativiteit in kwijt kon. Maar bovenal was hij en bewonderaar van het leven.

Grimmige randje

Omdat ik zelf uitvinder ben, spreken vooral zijn honderden schetsen met uitvindingen mij aan. Ik vind het bijzonder dat iemand rond 1500 ontwerpen maakte, die in de stand van de techniek toen onmogelijk waren om uit te voeren. Hij dacht verder dan het onmogelijke. Wat hem beslist een interessant karakter maakt voor een verhaal is dat hij ook een grimmige kant bezat. Een groot deel van zijn gedachtegoed ging uit naar oorlogstuig zoals automatische kruisbogen, clusterbommen, tanks, kanonnen etc. En van zijn tientallen anatomische sessies zou zelfs Jack the Ripper jaloers zijn geworden.

2e Boek

Leonardo is zo’n inspiratievol karakter dat ik hem heb verwerkt in mijn 2e boek. En Uiteraard komt zijn duister kant aan bod. Maar hoe ver ik hiermee ga, laat ik nog in het midden. In de wereld van Dizary ligt het uitvinder district genaamd Pling Ploing. Hier komen alle uitvindingen vandaan zoals de leentrap, wandelende bosschepen, plakstappers, roomdovers, hoofdpook, tapijtval en nog veel meer. En wie anders dan Leonardo Da Vinci hoort hier thuis? Hij komt er niet lijfelijk in voor, ik heb uiteraard een karakter op hem gebaseerd. Alleen heeft dat karakter nog geen naam…. hmmm.

Naam

Hoe geef je zo’n belangrijk historisch figuur een herkenbare naam zonder er een caricatuur van te maken? Namen als Da Vladevinci Nardo, Deonardo of iets van die strekking kwamen voorbij. Ik moet er nog een beetje mee puzzelen.

Hij dacht verder dan het onmogelijke en dat is wat wij tegenwoordig vaak vergeten te doen.

Volgens de meeste biografen was Leonardo’s opvallendste karaktertrek dat hij vaak enthousiast aan een opdracht of nieuwe interesse begon, maar dan heel vaak zijn begonnen werk niet af maakte. Ik kan je zeggen dat ik hoe dan ook deel 2 zal afronden. Deze eeuw in elk geval.



acmala, Johan Klein Haneveld, Patrick berkhof, Dizary, een verhaal uit de wold van Dizary