Wow, ik had geen idee, maar het 2e boek van Jalvin zit op bijna 60.000 woorden. Terwijl ik net als bij het eerste boek 40.000 op het oog had. Boek 2 staat sinds afgelopen Koningsdag op papier en aan boek 3 wordt nu gewerkt. Omdat ik in losse hoofdstukken werkte, had ik geen idee wat het totaal aantal woorden zou zijn. Nu wel. Met deze trilogie krijg je een geweldig beeld van het ontstaan van het labyrint zoals het is in de andere boeken, die eeuwen later afspelen. In dit artikel leg ik je er alles over uit.
Geschiedenis van Dizary
De wold van Dizary kent een interessant lange bestaansgeschiedenis. Het verhaal van Jalvin speelt zich 3333 jaar eerder af dan de andere boeken, die zo rond 9999 afspelen. In het jaar 6666 gaat er echt iets vreselijk fout. De wold krijgt dan ook zijn naam en vorm. Straks leg ik je uit waar de 2 volgende Jalvin-boeken over zullen gaan.
Voor de trilogie ga ik zelf ook terug in de tijd. Veel dingen in het verhaal heb ik zo’n twintig jaar geleden al verzonnen. Ik maakte toen veel schetsen van Dizary omdat ik wilde begrijpen hoe en waarom het was ontstaan, hoe woningen eruit zouden zien, wat voor mensen er woonden en wat zij daar deden. Precies in het midden van het labyrint wilde ik een paleis en dat kreeg bij de bevolking al snel de bijnaam – het Probleempaleis. Het voelt ontzettend fijn om dit nu eindelijk eens op papier te mogen zetten.
Het is een hele klus om de geschiedenis zo goed mogelijk te verwerken. Want één dingetje verkeerd kan grote gevolgen hebben voor alle boeken die er nog aan zitten te komen. Er gebeuren zoveel dingen in deze trilogie die invloed hebben op de komende eeuwen. Zoals het ontstaan van een bepaald volk, waar het nieuwe boek van Marieke Frankema over zal gaan. Het is zo gaaf om al die puzzelstukjes steeds te vinden en op de juiste plek te leggen.
Op welk moment speelt de trilogie zich af?
Als ik het naast onze jaartelling leg dan speelt het verhaal van Jalvin zich af in jaar 1. Dus stel je uitgestrekte ruige landschappen voor, eenvoudige dorpen, Romeinsachtige steden en nederzettingen, en wezens zoals de Minotaurus en de gevleugelde mens. Het labyrint bestaat op dit moment al wel, maar in een beperkte vorm – ter grote van een aantal flinke steden bijeen.
Er is dus nog weinig industrieels zoals bijvoorbeeld in Het Levende Systeem, waar je qua jaartelling moet denken aan 1880. Stoom, kolen, koper, tandwielen etc. (Wikipedia: Steampunk)
Maar wat een kick is het om jullie eindelijk de geschiedenis te laten lezen. Uiteraard zal het worden omgeven door een ontzettend spannend verhaal met een aantal interessante plotwendingen. Het eerste boek van Jalvin had zo’n 40.000 woorden, boek 2 heeft er dus al 60.000.
De Jalvin trilogie in het kort
Boek 1 – Jalvin en het rijm van de Wold
Je leert Jalvin kennen als de straatverteller in de havenstad van Neilpoort. Hij bezit een gave om bij mensen hun veld waar te nemen. Dat zit vol met verbeeldingskracht en herinneringen, en daar baseert hij zijn verhalen op. Op mysterieuze wijze komt hij in het bezit van het rijm van de Wold. In de stad waart ook een rover rond die zijn slachtoffers op griezelige wijze hun mooie verhalen ontneemt. Zijn doel wordt uiteindelijk Jalvin.
Boek 2 – Jalvin en de magie van de Wold (werktitel)
In dit boek gaat hij met het rijm van de wold op pad. Hij heeft geen idee wat hij ermee moet doen dus hij zoekt hulp bij een magiër. Maar alle magiërs in de hele wold zijn verdwenen. Ze zijn opgeroepen om naar het labyrint toe te komen. Dat moet worden afgebouwd voordat het jaar 6666 aanbreekt.
Jalvin wil niets met het labyrint te maken hebben. Hij komt terecht bij een groep zwaardbladstrijders (wat dat is laat ik nog even geheim). Zij zijn juist op weg naar het labyrint om de keizer te doden, zodat de bouw van het labyrint zal worden gestopt. Alleen hebben ze geen idee hoe ze snel bij het Probleempaleis kunnen komen, dat uiteraard omgeven wordt door het labyrint.
Boek 3 – Jalvin en het zwijgen van de Wold (werktitel)
In dit boek krijg je te lezen waarom de wold in drie delen zal splijten, waarom alle magie zo’n rommeltje zal gaan worden, waarom het labyrint de volledige wold zal overnemen en bovenal – wie de grote slechterik gaat worden in de komende eeuwen.
Waarom dit verhaal?
Ik wil een spannend hardcore fantasy verhaal neerzetten dat smaakt naar bijvoorbeeld de Hobbit of Earth Sea. Het boek van Tonke Dragt – Brief voor de koning – vormt een enorme inspiratiebron. Als een eerbetoon heb ik ook de zevensprong in mijn verhaal verwerkt. In mijn verhaal heb ik elementen uit mooie sprookjes en vertellingen vermengt die we allemaal wel kennen. Zoals de faun met de bezwerende panfluit, bokkenrijders, pratende dieren etc.
Daarnaast vind ik het ook fijn om samen met Jalvin door de ongerepte natuur te struinen, in plaats van het stedelijke van mijn eerste paar boeken. Ik zie hem ook altijd voor mij als de bijdehante stripfiguur Douwe Dabbert van Piet Wijn, die ook altijd op pad is en zelf bepaalt wat hij doet. Ook tref je invloeden van Maarten Toonder aan. Alles samen hoop ik dat ik een mooie trilogie kan maken waar je ontzettend van zult gaan genieten.