Op zondag 30 maart vieren we de Dag van het Potlood. Een potlood is voor veel mensen niet meer dan een simpel schrijfgerei. Maar voor mij is het meer dan dat. Als auteur en illustrator van de Dizary-boeken is het potlood mijn trouwe metgezel. Of ik nu bezig ben met een ruwe schets voor een nieuwe cover of een gedetailleerde tekening van een personage, het potlood is altijd bij. Vandaag deel ik graag een kijkje achter de schermen van mijn creatieve proces en vertel ik hoe mijn potloodlijnen uiteindelijk veranderen in kleurrijke, gedetailleerde illustraties.
Waarom het potlood onmisbaar is
Het potlood is voor mij de ultieme vrijheid. Ik gebruik schetsboeken waarin ik zonder de druk van perfectie helemaal los kan gaan. Dat heerlijke doodlen voelt directer en persoonlijker dan digitaal tekenen. Vaak begin ik met een eenvoudige schets zonder echt een doel voor ogen te hebben. Gewoon om te zien wat er ontstaat. Dat leidt soms tot verrassende dingen. Om de compositie te bepalen werk ik van daaruit verder aan details en schaduwen.

Schetsen is voor mij net zo goed schrijven
Vijf meter lange illustratie

Voor de boeken van Jalvin maakte is bij elk hoofdstuk een tekening. Al deze tekeningen staan achter elkaar op een rol van 5 meter.
Per hoofdstuk zie je steeds een kort stukje van deze lange strook.

Hier zie je een paar eerste schetsen voor de cover van Jalvin en de magie van de Wold.
Van potloodschets naar kleurrijke cover
Wanneer de schets staat, komt de volgende stap: het digitaliseren. Ik scan mijn potloodtekening in en gebruik vervolgens digitale tools om de lijnen te verfijnen en kleur toe te voegen. Toch behoud ik altijd die originele potloodsfeer — die rauwe energie die alleen een potlood kan vastleggen.
Met de schets als onderlegger ga ik al snel over op foto’s. Ik maak foto’s van mijzelf of gebruik elementen van eigen foto’s om de volledige boek-cover mee op te bouwen.

Voor de Dizary-boeken is het belangrijk dat de illustraties dezelfde magische en mysterieuze sfeer uitstralen als de verhalen zelf. Daarom let ik extra goed op de dynamiek en beweging in mijn potloodlijnen, zodat die blijven spreken in de uiteindelijke cover.

Inspiratie uit de potloodstreken
Soms is een losse schets genoeg om een heel verhaal te inspireren. Probeer het maar eens. Een simpele potloodlijn kan uitgroeien tot een heel hoofdstuk of een nieuw personage. De kracht van het potlood zit hem in de mogelijkheid om te experimenteren, zonder meteen vast te zitten aan een definitief beeld. Want moet een schets meteen iets zijn? Nee, ga ervan uit dat niemand het krijgt te zien.



Vier de Dag van het Potlood!
Of je nu schrijver, illustrator of gewoon creatieveling bent — pak op 30 maart dat vertrouwde potlood en laat je fantasie de vrije loop. Wie weet welke nieuwe werelden en personages er ontstaan uit een enkele lijn op papier.
Heb jij ook mooie herinneringen aan potloodtekeningen of werk je nog steeds graag met potlood? Laat het me weten in de reacties, ik ben benieuwd naar jullie verhalen!
#dagvanhetpotlood #tekenen #illustratie #boekcover
Wat is de leesvolgorde? Hoe steken de boeken in elkaar? Waar moet je beginnen? In het volgende artikel leg ik het je uit.
